Tak jak napisal(a) @Gunia poborem pradu plazm nie ma sie co specjalnie przejmowac. Sam kiedys stalem przed dylematem PLAZMA czy LED. Na forum hdtv.com.pl ladnie goscie policzyli porownujac plazme panasa do leda sharpa o tej samej przekatnej. Liczac ze srednio TV bedzie chodzil do 8h dziennie to wychodzilo doslownie KILKA ZLOTYCH roznicy na miesiac. Nie wiecej niz dycha. I teraz dodajac do tego ze LED ktory mogl konkurowac z Plazma pod wzgledem jakosci obrazu nie mogl byc najtanszy i roznica w tych porownywalnych klasa obrazu byla okolo poltora tysiaca (LED oczywiscie drozszy) to wyszlo ze roznica w cenie ktora musielismy dac za dobrego LEDA zwroci nam sie na tej niby zajefistej oszczednosci pradowej dopiero po jakis 10latach ;P To konika z rzedem temu kto bedzie mial wspolczesny TV 10lat

Takze mimo tego ze bezprzecznie LEDy biora ponizej 100W a plazma srednio 150W (mam watomierz i mierzylem swojego Panasa 46` G30 nie raz). To i tak jak napisalem wczesniej dopiero po 10latach bedziemy mogli powiedziec ze COS NAPRAWDE ZAOSZCZEDZILISMY ;P
A Do naturalnosci obrazu w Plazmie moga wedlug mnie konkurowac tylko PELNE LEDY i Topowe modele Edge Ledow ktore sa baaarzdzo drogie. Moze i w grach ta nienaturalnosc obrazu az tak nie przeszkadza no bo same gry sa nienaturalnie kolorowe ale juz w ogladaniu na codzien a juz filmow szczegolnie wieczorem to PLAZMA miazdzy obrazem LEDy.
Takze ja zdecydowanie polecam PLAZMY a w szczegolnosci NA DZIS nowy model PANASONICA z serii ST60 ! TAkze dla autora watku polecam TX-P42ST60 gdzie mozna znalesc go w przedziale miedzy 2500-3000. Polecilem plazmy juz kilku moim znajomym i kazdy z nich jest bardzo zadowolony zze swoich tv.