Witam, jutro mam mieć z powrotem konsolę z softem 3.55 (Spox_2 mi ja naprawiał, złapałem bricka podczas upgrade do 4.21.1 Rogero). Z racji, że mam konsolę CECH-2504B 1A mam kilka pytań:
1) czy bezpieczniejszy będzie dla mnie Rogero 4.21.09 w którym to podobno wyeliminowane zostały bricki na tych Slimach, czy może już 4.30 Rogero. Czytam temat na tortuga, ale wolę zapytać jeszcze tutaj.
2) z tego co wyczytałem, to przy downgrade za pomocą E3Flashera, konsolą będzie z softem 3.55 Rogero chyba (wydaje mi się, że tak też mówil Spox_2). Jakie powinienem podjąć kroki, żeby zainstalować soft 4.21.09 lub 4.30.
Instalacja QA Flag --> Sprawdzenie combo button czy QA włączone, jeżeli tak --> Recovery mode i instalacja z recovery kmeaw 3.55 (który ma oryginalne, niespatchowane LV1, w celu dehashu/resetu sysconu)-->Instalacja QA Flag i sprawdzenie combo button czy QA włączone, jeżeli tak --> Recovery mode i instalacja 3.55.7 Rogero (podobno bezpieczniej jest instalować 4.xx z tego softu Rogero), dwa razy aby mieć pewność, że oba ros0 i ros1 zostały wypełnione (pomiędzy instalacjami znowu QA ...) --> Instalacja QA Flag i sprawdzenie combo button czy QA włączone, jeżeli tak --> Recovery mode i instalacja 4.21.09 Rogero lub 4.30 Rogero
Czy tak jest ok???
Rebug Toggle QA i Toogle QA (od gitbrew) - bo takie są nazwy tych programów - robią to samo czyli zmieniają flagę z CEX (retail) na QA. Na pewno działa to na CEX CFW 3.55 (ale nie każdym, na Rebugu 3.55.2-6 miałem z tym problem), czy wyżej nie wiem (a nawet jeśli to i tak najpierw trzeba by odpalić FSELFa albo przepisać wszystko dla 4.21). Niczemu to nie szkodzi, a są same zalety. Należy jedynie uważać, aby nie mieć PS3BD-ROM w ODD podczas aktualizacji z dev_hdd0 lub dev_usb bo poleci ta z dev_bdvd/UPDATE i będzie płacz (być może spoofery załatwiają sprawę). Należy też sprawdzić na fresh bootcie czy na pewno flaga została zmieniona (button combo).
Jeśli posiadasz CEX CFW 3.55 i chcesz mieć CEX CFW 4.xx to schodzisz to CEX OFW 3.55 i aktualizujesz do CEX CFW 4.xx z poziomu Recovery. Milion razy to wszyscy powtarzają. Nie wiem dlaczego tak jest, tak radzi Rogero i jeśli nie masz flashera z dobrym dumpem, czasu i wiedzy to się po prostu zastosuj. 
Wydaje mi się Berion, że źle mówisz odnośnie tego aktualizowania do CFW 4.xx z OFW 3.55. Nie wydaje mi się żeby Rogero radził tak jak Ty piszesz :/:/ albo nie znam angielskiego. Obczaj sobie
http://www.tortuga-cove.com/forums/viewtopic.php?f=127&t=3636&start=1710, jest tam wypowiedź Rogero i chyba jest całkowicie sprzeczna z tym co mówisz, jeżeli nie to poprawcie mnie:
evanpele wrote:
bricked fat console i was on cfw 4.21 v1 i downgraded using the guide i installed ofw 3.55 , then i entered recovery mdoe started updating to 4.21 v1.09 on 70% bar jumped to 100% and the console can not start (green light )
is it possible to recover it with no hand dump? never updated higher than ofw 3.55 .
Rogero:
I just saw your post, and it says you have installed OWF3.55 while my instructions never mentioned using OFW3.55 anywhere,
you must have used Rogero CEX-3.55 CFW V3.7 because it does have LV1 checks disabled to prevent a Syscon Brick
and the answer is yes you can recover it without Flash Backup, just READ the recovery guide on first page