Kolega widzę mało doświadczony jest

KAŻDA, KAŻDA modyfikacja konsoli skutkuje utratą gwarancji (CFW czy ODE - bez różnicy) ale kupujesz sprzęt NOWY i znasz jego pełną historię. Kupując używaną konsolę na allegro nie wiesz czy była naprawiana (nie każdy sprzedawca musi być uczciwy i o tym wspomnieć), nie wiesz czy nie posiada jakiś usterek itd.
12GB owszem, to baaaaaardzo mało miejsca ale napisałem, że można z tym żyć (chociaż jest to uciążliwe bo dwie gry zainstalują się na tej pamięci wewnętrznej konsoli i po całym miejscu).
Odnośnie dysku to napisałem, że można go kupić
OD 50zł a nie za 50zł. Wiadomo, że za 50zł to sobie można kupić coś co powinno już być na szrocie ale można? Można. Za 150zł można kupić nowy dysk przenośny więc łatwo wydedukować ile może kosztować taka kilkumiesięczna używka.
Reasumując, przerabianie konsoli metodą ODE jest droższe (ze względu na oczywisty koszt urządzenia i ewentualnego montażu). Niestety nie kupisz sobie w tym momencie nowej konsoli, która można by przerobić przez CFW (nawet po downgradzie) a jeżeli już ktoś upoluje taką konsolę to na pewno nie sprzeda jej za grosze na allegro...
Jeżeli komuś zależy na nowej konsoli (której historie będzie znał od samego początku) to kosztorys przedstawia się tak jak napisałem wyżej. Jak ktoś chce sobie kupić konsolę po prostu do gry i nie zależy mu na graniu bez obaw o jakieś usterki po poprzednim właścicielu to kilka sztuk z CFW jest dostępnych na allegro.