Październik 01, 2020, 21:38:37 pm

Autor Wątek: Wymiana dysku, backup starego systemu  (Przeczytany 6559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mindone

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Cze 2014
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
Wymiana dysku, backup starego systemu
« dnia: Wrzesień 27, 2014, 15:25:56 pm »
Witam, mam pytanie. Mam wgrane rogero 4.55 ale mój dysk zaczyna coś szwankować i chciałbym go wymienić. I jeżeli zrobię backup danych to czy na nowym dysku będę musiał wgrywać od nowa CFW czy to z poprzedniego dysku zadziała?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2014, 15:28:20 pm wysłana przez mindone »



PS3-Hack.com.pl

Wymiana dysku, backup starego systemu
« dnia: Wrzesień 27, 2014, 15:25:56 pm »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2014, 15:53:59 pm »
Jeżeli wymienisz dysk na taki sam rozmiar to możesz przekopiować go 1:1 i będzie działało zaraz po włożeniu do konsoli. Jeżeli wsadzisz większy to musisz wcześniej skopiować dane z obecnego dysku, włożyć nowy do konsoli, zainstalować CFW (najlepiej to samo co masz teraz) i wgrać pliki ponownie. Oczywiście savy i trofea będzie trzeba ponownie przypisać, tak samo jak pliki rap itp.

Offline mindone

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Cze 2014
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2014, 16:23:48 pm »
Akurat mam drugi dysk o takiej samej pojemności. Wystarczy backup z konsoli czy robić to jakimś programem na komputerze ?

Offline benio996

  • Początkujący
  • **
  • Dołączył: Wrz 2014
  • Wiadomości: 74
  • Reputacja: 5
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2014, 16:30:44 pm »
czy na nowym dysku będę musiał wgrywać od nowa CFW czy to z poprzedniego dysku zadziała?

Dodam tylko,że jeśli masz konsolę fat na pamięciach nand  to po zmianie dysku nie będziesz musiał instalować ponownie CFW. System poprosi tylko o potwierdzenie formatu dysku. 

PS3-Hack.com.pl

Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2014, 16:30:44 pm »

Offline mindone

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Cze 2014
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2014, 16:37:08 pm »
Niestety mam slim 250gb.

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2014, 16:55:54 pm »
Na komputerze wykonaj kopię dysku 1:1 jakimś dobrym programem typu norton ghost.

Offline benio996

  • Początkujący
  • **
  • Dołączył: Wrz 2014
  • Wiadomości: 74
  • Reputacja: 5
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 02, 2014, 15:43:10 pm »
Na komputerze wykonaj kopię dysku 1:1 jakimś dobrym programem typu norton ghost.

Witam  Temat odświeżam, chciałbym skopiować dysk w/w sposobem ale program i PC nie widzi dysku.  Co może być przyczyną.

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 02, 2014, 15:57:13 pm »
Chcesz wymienić dysk na taki sam rozmiar? Czy na większy/mniejszy?

Offline benio996

  • Początkujący
  • **
  • Dołączył: Wrz 2014
  • Wiadomości: 74
  • Reputacja: 5
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2014, 16:11:27 pm »
Taki sam dysk. Program norton ghost nie widzi dysku z kieszeni usb jak i bezpośrednio w PC.  Jak wchodzę w zarządzanie dyskami  dysk jest ale system chcę zmienić rekord rozruchowy MBR

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2014, 16:23:24 pm »
Użyj programu pod windowsem HDClone (tylko jakąś wersję full np. z chomika) i skopiuj cały dysk a nie partycję :)

Windows nie widzi sektora rozruchowego bo konsola ma to po swojemu zrobione.

Offline benio996

  • Początkujący
  • **
  • Dołączył: Wrz 2014
  • Wiadomości: 74
  • Reputacja: 5
Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 02, 2014, 22:41:29 pm »
Ładnie się przeniosło. Dzieki

PS3-Hack.com.pl

Odp: Wymiana dysku, backup starego systemu
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 02, 2014, 22:41:29 pm »

Tags:
 


Close
Witaj gość, zaloguj się aby mieć pełen dostęp do forum.