Wrzesień 20, 2020, 06:06:10 am

Autor Wątek: Dysk zewnętrzny a irisman.  (Przeczytany 5477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sojuz

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Dołączył: Mar 2014
  • Wiadomości: 9
  • Reputacja: 0
Dysk zewnętrzny a irisman.
« dnia: Październik 10, 2014, 15:07:48 pm »
Witam
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że przekopałem całe to forum (i nie tylko to) i nie znalazłem zrozumiałych dla mnie odpowiedzi.

Jestem w posiadaniu konsoli ps3 80Gb z softem Rogero 4.46, multimanem i irismanem v 3.30 (mam też PSNinja_v4 ale nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ na mój problem), do której podłączyłem dysk zewnętrzny 1tb (firma Verbatim) sformatowany ~250gb pod fat32 i ponad 700 pod NTFS

i zacznijmy: z tego co wyczytałem pliki gier poniżej 4gb wrzucamy na fat32 i to jest proste(zupełnie nie rozumiem czemu wchodzą mi tam pliki większe które działają, ale to nie ważne :D), lecz pliki większe wrzucamy na partycje NTFS po zrobieniu z tego pliku ISO


Problemem pierwszym jest to że nie mogę znaleźć żadnego działającego programu który zrobi mi obraz iso z katalogu powyżej 8 gb (do 8gb robie programem Nero). Próbowałem korzystać z programów polecanych tutaj na forum, lecz nie moge.  Na przykładzie GenPS3iso_v2.5 wytłumacze: odpalam plik exe, pojawia się okno (ramka i czarne tło z napisem COBRA PS3 ISO GENERATOR TOOL), program się zawiesza, wszystko się zawiesza i muszę wyłączyć go przez menadżer zadań.

Drugi: obrazy iso wrzucone na NTFS nie są widzialne w katalogu głównym irismana (teoria mówi że irisman powinien je automatycznie odczytywać), żeby je znaleźć muszę skorzystać z menadżera plików wbudowanego w irismana. W tym miejscu pojawia się jednak małe ALE, a mianowicie: po przyciśnięciu uruchom pojawia się okno tak jakby notatnika z wielką ilością cyferek (nie studiowałem informatyki więc nie za bardzo to rozumiem). Czyli skrótowo -  ISO z ntfsa przez irismana tez mi nie dziala X)

I to chyba wszystko, czytałem coś na temat tego że gdybym miał softa COBRA ODE to teoretycznie on by mi czytał NTFS'a (czy to prawda, nie wiem), ale na razie szukam łatwiejszego rozwiązania niż przeinstalowywanie softa. Chociaż jakby trafiła się wypowiedz jakiegoś "eksperta" w tym temacie to zrobię co uważacie bo sam się na tym nie znam.

Przepraszam za lekki chaos i możliwe błędy. Jak wróce z pracy postaram się poprawić.
I z góry dziękuje za każdą pomoc.  ;)



PS3-Hack.com.pl

Dysk zewnętrzny a irisman.
« dnia: Październik 10, 2014, 15:07:48 pm »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Dysk zewnętrzny a irisman.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2014, 17:16:36 pm »
Po pierwsze partycja NTFS musi być jako pierwsza a z twojego opisu wygląda, że masz ją jako drugą bo na pierwsze jest FAT32 :)

Po drugie do robienia iso użyj tego: https://mega.co.nz/#!tB9jFIyJ!2q-I96-ylsI3op_eRp9Un9k1vWwKWbTFuOiSb2r_1Js
Żadnym nero, imgburn'em itp. nie rób bo na pewno nie będzie działać.

Po trzecie nie wiem jak jest w irismanie bo go po prostu nie używam ale z reguły należy użyć aplikacji prepNTFS po dodaniu nowych gier a następnie włączyć menadżer gier (czyli irisman albo multiman). Polecam Ci używać do tego multiman'a.

Po czwarte partycja NTFS będzie służyć na konsoli wyłącznie do odczytu i nie będziesz miał do niej takiego dostępu jak do FAT32 (przez jakiś menadżer plików itp. do niej nie wejdziesz "z buta").


Ps. 4gb na partycji FAT32 wynika z jej ograniczenia dlatego nie używa się już fat32 tylko innych formatów.

Offline mrowa110

  • Początkujący
  • **
  • Dołączył: Sie 2014
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: 0
Odp: Dysk zewnętrzny a irisman.
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2014, 20:32:54 pm »
multiman powinien ci robic iso  ja na folderze z gra czyli blesxxxx daje kopiuj i wklejam do folderu ps3iso na dysku wew i bedziesz mial wklej folder albo wklej iso .dajesz wklej albo utworz iso nie pamietam bo robir to intuicyjnie ,wiec problemu z tym nie bedziesz mial oczywiscie robie to w menedzerze w multimanie  sam ci sclali podzielone pliki a pozniej mozesz sobie przerzucic na dysk zew  i po problemie

Offline Sojuz

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Dołączył: Mar 2014
  • Wiadomości: 9
  • Reputacja: 0
Odp: Dysk zewnętrzny a irisman.
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2014, 15:12:11 pm »
@Resterwers - podałeś mi link do tego samego programu o którym pisałem że mi nie działa :)

PS3-Hack.com.pl

Odp: Dysk zewnętrzny a irisman.
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2014, 15:12:11 pm »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Dysk zewnętrzny a irisman.
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2014, 15:18:36 pm »
Źle doczytałem, myślałem, że odpalasz wersję GUI. Ja nie znam innego programu, który robiłby .iso pod PS3 a jeżeli już to większość wykorzystuje tą aplikację, która Ci nie działa także najlepiej byłoby jakbyś na innym systemie spróbował zrobić.

PS3-Hack.com.pl

Odp: Dysk zewnętrzny a irisman.
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2014, 15:18:36 pm »

 


Close
Witaj gość, zaloguj się aby mieć pełen dostęp do forum.