Grudzień 02, 2020, 15:55:06 pm

Autor Wątek: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa  (Przeczytany 11351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost3693

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Maj 2014
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« dnia: Listopad 15, 2014, 11:05:07 am »
Witam!
PS3 slim cfw rogero 4.46 + cobra 7 + multiman 4.65.01
Kupiłem okazjonalnie nowy dysk WD My Book 4Tb model: WDBFJK0040HBK z zewnętrznym zasilaniem USB 3.0 kompatybilne z 2.0. Problem jest taki, że konsola widzi dysk i partycje, które się na nim znajdują, ale nie uruchamia gier.
Partycja FAT32:
Na dole w belce multimana jest wyświetlana pojemność partycji w formacie FAT32. Otwierając mmOS zarządca plików i wchodzę w dev_usb000 wyświetla to, co jest na dysku, ale jak chcę otworzyć dowolny folder natychmiast zamyka okno.  W programie showtime ten sam objaw.
Partycja NTFS:
Działa w showtime wszystko gry multiman widzi, ale nie da się ich uruchomić. Po wybraniu gry w multimanie wyświetla komunikat: „Wybrany obraz dysku nie jest zgodny z PS3 ISO, ale wciąż możesz go używać w innych aplikacjach”. Jeżeli wybiorę grę w webmanie wyświetla, że załadowane, ale nie pojawia się gra do włączenia.
Dysk:
Formatowany na różne sposoby różnymi programami. Zrobiony jest na 100% system alokacji MBR. Partycje, na których testowałem: cały dysk fat32; 1 partycja 1 Tb fat32 i 2 partycja 1 Tb NTFS; pierwsza, jako fat32 później jeszcze sprawdziłem odwrotnie czyli fat32 jako 2 partycja. 
Wcześniej korzystałem z transcenda 500GB z 2 partycjami i nie było żadnych problemów.



PS3-Hack.com.pl

Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« dnia: Listopad 15, 2014, 11:05:07 am »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2014, 11:44:43 am »
Spróbuj zrobić mniejsze partycje. Jako pierwszy NTFS o pojemności np. 400gb. Jako druga zrób FAT32 o takiej samej pojemności. Sformatuj zwykłym windowsowym menadżerem dysków i powinno działać.

Offline ghost3693

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Maj 2014
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2014, 13:16:30 pm »
Niestety nadal ten sam objaw  >:(  Windows nie radzi sobie z partycjami FAT32 powyżej 32GB jest do wyboru tylko NTFS lub exfat więc drugą partycje sformatowałem Easeus Partition Master.
Czy konsola PS3 ma jakieś ograniczenia w pojemności dysków zewnętrznych? Największy dysk zewnętrzny jaki wyczytałem, że działa to 2 Tb, ale nikt nie pisał o żadnych ograniczeniach.

Offline spy

  • D4R3K
  • Administrator
  • Prezes
  • ******
  • Dołączył: Paź 2010
  • Wiadomości: 774
  • Miejsce pobytu: Cambridge
  • Reputacja: 59
  • Płeć: Mężczyzna
  • wtf
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2014, 13:27:14 pm »
CZesc a moze sprawdz takim programem jak guiformat .

PS3-Hack.com.pl

Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2014, 13:27:14 pm »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2014, 13:51:44 pm »
Do formatowania FAT32 użyj tego: http://www.ferguson-digital.eu/downloads/format/Fat32Format.zip

Partycje na dysku zrób systemowym menadżerem (prawy guzik na mój komputer > zarządzaj > zakładka dyski). Na początek zrób sobie 2 partycje, resztę miejsca zostaw nie przydzielone. Pierwszą zostaw NTFS a drugą zrób FAT32 tym programem co Ci podrzuciłem.

Offline ghost3693

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Maj 2014
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2014, 15:08:15 pm »
Resterwers robiłem dokładnie jak napisałeś tyle, że ten program co podesłałeś nie formatuje mi tej partycji wywala błąd Write HD Fail! - przesyłam screena.

Spy mógłbyś podać jakieś namiary na program bo znajduję ale pod inną nazwą i nie wiem czy o to chodzi.

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2014, 15:14:50 pm »
Czyli musisz mieć źle zrobioną tablice partycji skoro ten program nie czyta.
Dość sporo dysków nim formatowałem (największy o ile dobrze pamiętam 1.5tb) i nigdy nie sprawiał problemów.

Offline spy

  • D4R3K
  • Administrator
  • Prezes
  • ******
  • Dołączył: Paź 2010
  • Wiadomości: 774
  • Miejsce pobytu: Cambridge
  • Reputacja: 59
  • Płeć: Mężczyzna
  • wtf
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2014, 15:17:23 pm »

Spy mógłbyś podać jakieś namiary na program bo znajduję ale pod inną nazwą i nie wiem czy o to chodzi.


alez prosze bardzo klik

Offline ghost3693

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Maj 2014
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2014, 16:51:31 pm »
spy dzięki wielkie 1 etap się udał czyli program pomyślnie sformatował partycję FAT32 i co najważniejsze PS3odczytał grę. Niestety zawiesiła się jak próbowała odpalić grę z partycji ntfs. Układ partycji jak narazie to NTFS 400 Gb i FAT32 400Gb. Teraz sformatowałem cały dysk cudownym programem guiformat i skopiowałem na niego jedną grę do testów i śmiga ;D. Zmniejszę rozmiar partycji i utworzę NTFS zobaczymy czy łyknie iso.

Już myślałem, że zostanie mi tylko sieciowe udostępnianie gier przez ps3netsrv

Offline siwas

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Kwi 2011
  • Wiadomości: 21
  • Reputacja: 0
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2014, 17:16:46 pm »
z mojego doświadczenia 2TB to max jaki ps3 obsłuży pod usb

Offline ghost3693

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Maj 2014
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2014, 17:40:28 pm »
Niestety partycja NTFS zachowuje się tak jak pisałem wcześniej:
Partycja NTFS:
Działa w showtime wszystko gry multiman widzi, ale nie da się ich uruchomić. Po wybraniu gry w multimanie wyświetla komunikat: „Wybrany obraz dysku nie jest zgodny z PS3 ISO, ale wciąż możesz go używać w innych aplikacjach”. Jeżeli wybiorę grę w webmanie wyświetla, że załadowane, ale nie pojawia się gra do włączenia.


Co jeszcze można zrobić?

z mojego doświadczenia 2TB to max jaki ps3 obsłuży pod usb


fat32 mi działa elegancko dzięki użytkownikowi spy i guiformat musisz sprawdzić u siebie. Jak się nie uda to zostaje podłączyć dysk do kompa i przesyłać gry strumieniem przez ps3netsrv http://www.ps3-hack.com.pl/index.php?topic=15554.0 ale niestety tylko iso.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2014, 17:43:07 pm wysłana przez ghost3693 »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2014, 20:10:54 pm »
Partycja NTFS musi być przede wszystkim jako pierwsza na dysku. PS3 przeczyta i tak tylko jedną partycję NTFS i to pod warunkiem jeżeli będzie na pierwszym miejscu. Resztę dysku możesz sobie podzielić na mniejsze partycje FAT32.
Po wgraniu nowych gier .iso na ten dysk do folderu PS3ISO na konsoli odpal program prepNTFS i dopiero po tym próbuj odpalać gry.
Najważniejsza rzecz, pliki .iso z grami rób tym programem: http://team-cobra-ode.com/downloads/Cobra_ODE_GenPS3iso_v2.5.rar

Offline ghost3693

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Maj 2014
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 16, 2014, 15:44:07 pm »
Chyba z dwoma partycjami to się nie uda. Robiłem to już na wszystkie możliwe sposoby zachowując założenia Resterwers-a. Trudno większe gry będę wrzucał na dysk wewnętrzny konsoli albo przez ps3netsrv udustępniał. Maksymalna pojemność dysku z dwoma partycjami to 2Tb potem większe dyski to już tylko w formacie FAT32. Oczywiście można na dysku utworzyć inne partycje NTFS, ale nie uruchomimy z niej gier.
Partycja NTFS musi być przede wszystkim jako pierwsza na dysku. PS3 przeczyta i tak tylko jedną partycję NTFS i to pod warunkiem jeżeli będzie na pierwszym miejscu. Resztę dysku możesz sobie podzielić na mniejsze partycje FAT32.
Po wgraniu nowych gier .iso na ten dysk do folderu PS3ISO na konsoli odpal program prepNTFS i dopiero po tym próbuj odpalać gry.
Najważniejsza rzecz, pliki .iso z grami rób tym programem: http://team-cobra-ode.com/downloads/Cobra_ODE_GenPS3iso_v2.5.rar


Zgodzę się z tobą w 100% według tej konfiguracji cały czas używałem dysku 500Gb i nie było problemu. Gry na mniejszym dysku działają, a te same na 4 Tb się nie uruchamiają wyświetla się komunikat :
„Wybrany obraz dysku nie jest zgodny z PS3 ISO, ale wciąż możesz go używać w innych aplikacjach”.


Showtime radzi sobie bez problemy z NTFS. Uważam, że temat do zamknięcia zostaję przy działającym FAT32. Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie.

PS3-Hack.com.pl

Odp: Multiman i dysk zewnętrzny 4Tb widzi ale nie działa
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 16, 2014, 15:44:07 pm »

Tags:
 


Close
Witaj gość, zaloguj się aby mieć pełen dostęp do forum.