Wrzesień 29, 2020, 16:58:38 pm

Autor Wątek: Błąd 8002F281  (Przeczytany 16531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Błąd 8002F281
« dnia: Grudzień 10, 2014, 12:50:53 pm »
Dostałem  konsolę Slim 2504 w której nie szło zaktualizować softu do wersji 4.60
Sformatowałem dysk,nie pomogło.
Wymieniłem dysk, nie pomogło.
Postanowiłem zaniżyć soft.
Podłączyłem E3 flesher, odczytałem nanda, bez błędów.
Przy wgrywaniu po 4 diodach E3 wywalił  błąd ,diody 1,5,6,8 czyli Failed to read PS3 BIOS (co to jest?)
Co ciekawe konsola nie dostała bricka, wszedł w FSM ale nie idzie wgrać softu.
Pomysły mi się już skończyły.
Co można jeszcze zrobić?



PS3-Hack.com.pl

Błąd 8002F281
« dnia: Grudzień 10, 2014, 12:50:53 pm »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2014, 14:13:01 pm »
Zmień dysk w konsoli na inny i powinno pomóc.

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2014, 16:36:41 pm »
To zrobiłem w pierwszej kolejności.
Podkładałem 2 inne, nic nie pomogło.

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2014, 16:48:47 pm »
Przerabiałem ten temat, pamięć NOR do wymiany. Też miałem problem z wgraniem softu, w połowie wgrywania spatchowanego dumpu wyskakiwał błąd. Pomogła wymiana pamięci. Po prostu była uszkodzona.

Jeżeli masz wprawę w lutowaniu to możesz jeszcze spróbować odpalić konsolę z dual boota przez e3 flasher, tzn. wgrać ten dump do e3 flashera i z niego wystartować konsolę.


Jeszcze ważne pytanie, przy ilu procentach stawała aktualizacja?

Możesz teraz wejść do FSM bo dump wgrał się do połowy i widocznie część gdzie jest ten wpis o FSM zdołała się spatchować.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2014, 16:51:17 pm wysłana przez Resterwers »

PS3-Hack.com.pl

Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2014, 16:48:47 pm »

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2014, 17:23:25 pm »
Aktualizacja stawała różnie, w połowie a teraz przy 7 %

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2014, 17:24:52 pm »
Tak, to na 100% uszkodzona pamięć. Dokładnie w okolicach 7-9% jest sprawdzana pamięć i jeżeli coś jest nie tak to aktualizacja dalej nie idzie.

Trzeba wylutować obecną i wlutować jakąś sprawną kość i zaprogramować ją tym dumpem.

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2014, 13:30:00 pm »
Wlutowałem inną kość i jest problem bo E3 zaprogramował ją (robiłem to 2 razy) do końca ale konsola włącza się i nic dalej, czarny ekran.
Fakt że wgrywam plik i robię zarazem downgrade.
W FSM tez nie wchodzi w ogóle nie widzi pendriva.
Mój inny  programator nie obsługuje tych kości, bo najlepiej jak bym zgrał zawartość ze starej kości i wrzucił do nowej.

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2014, 13:34:14 pm »
Sprawdź czy wyszedłeś z FSM :) Jeżeli nie to spróbuj odpalić konsolę z dualboota i zobacz czy ruszy.

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2014, 14:42:42 pm »
Przyznam że nie wiem jak zrobić dualboota .

Offline maniek6666

  • Administrator
  • Szef Forum
  • ******
  • Dołączył: Wrz 2011
  • Wiadomości: 1571
  • Miejsce pobytu: Stodoła u Waldka
  • Reputacja: 96
  • Płeć: Mężczyzna
  • MANIEK
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2014, 16:14:32 pm »
Mój inny  programator nie obsługuje tych kości, bo najlepiej jak bym zgrał zawartość ze starej kości i wrzucił do nowej.
czyli chcesz powiedziec ze przed wymiana pamięci nie skopiowales dumpa?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2014, 16:52:13 pm wysłana przez maniek6666 »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2014, 16:53:52 pm »
Jeszcze zapomniałem dodać/zapytać. Musisz wgrać na "nową" kość ten dump, który wcześniej zrobiłeś e3 flasherem ze starej.

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2014, 22:52:17 pm »
Nie no , tak źle to ze mną nie jest he he...
Zrobiłem dumpa, wgrywam go do kości.
Ale jak nie poszło to tak myślałem żeby zgrać programatorem zewnętrznym,było by pewniej.

Offline maniek6666

  • Administrator
  • Szef Forum
  • ******
  • Dołączył: Wrz 2011
  • Wiadomości: 1571
  • Miejsce pobytu: Stodoła u Waldka
  • Reputacja: 96
  • Płeć: Mężczyzna
  • MANIEK
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 12, 2014, 00:14:19 am »
Ok to czyli wgrales oryginalny dump tak jak przy unibrick (100000) tak? I pozniej (000000) spatchwany dump itd ?

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2014, 11:50:57 am »
Dzięki wszystkim za naprowadzenie, robiłem błąd bo od razu chciałem zrobić downgrade czyli 100001, jak zrobiłem 100000 poszło od strzału.
Konsola śmiga.
Teraz inne pytanie czy kość Samsung K8Q2815UQB mogę zastąpić Samsung K91G08U0B  z płyty SEM-001 lub Spansion S29GL128N90 .
Takie kości mam.
Bo mam drugą taką konsolę z identycznym przypadkiem.

Offline maniek6666

  • Administrator
  • Szef Forum
  • ******
  • Dołączył: Wrz 2011
  • Wiadomości: 1571
  • Miejsce pobytu: Stodoła u Waldka
  • Reputacja: 96
  • Płeć: Mężczyzna
  • MANIEK
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2014, 12:10:09 pm »
Jesli nor to wiadomo ze tak ;)

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 12, 2014, 12:24:43 pm »
Możesz wlutować w zasadzie każdą kość :)

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 12, 2014, 15:46:59 pm »
Wlutowałem Spansiona i niestety nie jest dobrze.
E3 wgrywa poprawnie, log jest ok ale mam czarny ekran.
Robie tak 100000 potem 0000001 z plikiem e3downgrade.
Ciekawe że po wlutowaniu kości z innej konsoli nie ma bricka tylko czarny ekran i konsola się nie wyłącza.
Nie muszę lutować Tristate.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2014, 16:04:37 pm wysłana przez rychmar »

Offline maniek6666

  • Administrator
  • Szef Forum
  • ******
  • Dołączył: Wrz 2011
  • Wiadomości: 1571
  • Miejsce pobytu: Stodoła u Waldka
  • Reputacja: 96
  • Płeć: Mężczyzna
  • MANIEK
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 12, 2014, 15:53:16 pm »
A jaki miala soft ten sam co poprzednia ? I czym spatchwales dumpa to tez istotna rzecz

Edit
Przaczniki ustaw tak a100000 o pozniej 000000 z e3.bin-em
Slimy maja taka opcje ze nie slychac 3 bip wiec jak wlaczysz i sie wyłącz y to znaczy ze dump zle spatchowany albo brick
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2014, 15:58:50 pm wysłana przez maniek6666 »

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 12, 2014, 16:04:54 pm »
Soft miała 4.60
Nie patchowałem dumpa, sprawdziłem go tylko czy jest ok.
Wgrywałem czysty dump ten zgrany z tamtej uszkodzonej kości.

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 12, 2014, 16:08:56 pm »
Wgraj spatchowany dump żeby dostać się do FSM. Czy w przypadku tej konsoli również był problem z wgraniem dumpa przez e3 flasher?

Offline maniek6666

  • Administrator
  • Szef Forum
  • ******
  • Dołączył: Wrz 2011
  • Wiadomości: 1571
  • Miejsce pobytu: Stodoła u Waldka
  • Reputacja: 96
  • Płeć: Mężczyzna
  • MANIEK
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 12, 2014, 16:12:44 pm »
To zrob tak wrzuc oryginalnego dumpa ustaw przelaczniki na 10000 po operacji wylacz zasilanie spatc**j dumpa max do 4.50 ustaw przelaczniki na 00000 i wgraj po tej operacji wylacz od zasilania calkowicie podepnij dysk i naped na penie zapodaj rogero dowgrader i podlacz pada wlacz konsole

Edit
zapomnialem dodac ze po tych czynnościach postaw qa flag i zaonstaluj 3.55 v3.7A po tym cfw jaki chcesz soft
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2014, 16:35:08 pm wysłana przez maniek6666 »

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1175
  • Reputacja: 76
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 12, 2014, 16:19:40 pm »
Ile osób tyle opinii :D

Ps. Jak już wgrywasz spatchowanego dumpa (niezależnie czy pod FSM czy CFW) to wszystkie przełączniki na dół :)

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 387
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 12, 2014, 17:01:55 pm »
matko boska ale wy mieszacie!!! jakie 10000 potem 00001??? jakie pliki e3downgrade?? przeciez tak sie robilo 3 lata temu ;-)

zadnych kombinacji!!! poprawnego dumpa wgrywamy z wszystkimi switchami w dol i nic wiecej nie trzeba aby konsola wstala na ofw. Gdy chcemy cfw to patc**jemy dumpa na pc i wgrywamy tak samo czyli 00000. wsio

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline maniek6666

  • Administrator
  • Szef Forum
  • ******
  • Dołączył: Wrz 2011
  • Wiadomości: 1571
  • Miejsce pobytu: Stodoła u Waldka
  • Reputacja: 96
  • Płeć: Mężczyzna
  • MANIEK
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 12, 2014, 17:31:24 pm »
Jjacol ale zmienial pamiec nor to raczej najpierw 100000 o ppzniej spatchowany ?

Offline rychmar

  • Nowicjusz
  • *
  • Dołączył: Lis 2012
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: 0
Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 14, 2014, 17:36:50 pm »
No niestety nie chce wstać, robiłem różnymi metodami.
Jutro wlutuje kość Samsunga.

Edit.
Konsola zrobiona, okazało się że miałem jedną nogę od pamięci nie przylutowaną.
Programowało się dobrze ale nie chciała się włączyć.
Dzięki wszystkim za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2014, 23:27:23 pm wysłana przez rychmar »

PS3-Hack.com.pl

Odp: Błąd 8002F281
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 14, 2014, 17:36:50 pm »

Tags:
 


Close
Witaj gość, zaloguj się aby mieć pełen dostęp do forum.