Grudzień 05, 2016, 11:28:57 am

Autor Wątek: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran  (Przeczytany 4389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« dnia: Sierpień 20, 2015, 01:31:34 am »
Witam,
w dniu wczorajszym po roku nieużywania konsoli zrobiłem upgrade do 4.75 SPY COBRA. Wszystko było ok dopóki nie zacząłem się bawić opcją zmiany prędkości wiatraka w webmanie. Chciałem zobaczyć jak głośno chodzi przy maksymalnych obrotach. Po dojściu do 83% konsola się zawiesiła. Po ponownym uruchomieniu to samo. W związku z tym iż miałem dostęp do Recovery postanowiłem zrobić downgrade do Rogero 4.40 v.1.3, by spod niego usunąć ręcznie webmana powodującego zwiechy na wyższym sofcie i powrócić do tegoż softu. Niestety podczas downgradu po komunikacie o przygotowaniu instalacji, dojściu wskaźnika do 100% i automatycznym zrestartowaniu konsoli pojawił się czarny ekran i tak stoi. Obecnie nie mam już możliwości dostępu do Recovery. Czy mogę jakoś przywrócić samodzielnie konsolę do życia, czy tylko u fachowców?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2015, 09:45:00 am wysłana przez brw »



PS3-Hack.com.pl

Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« dnia: Sierpień 20, 2015, 01:31:34 am »

Offline maniek6666

  • Administrator
  • Szef Forum
  • ******
  • Dołączył: Wrz 2011
  • Wiadomości: 1397
  • Miejsce pobytu: Stodoła u Waldka
  • Reputacja: 92
  • Płeć: Mężczyzna
  • MANIEK
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2015, 08:56:07 am »
Jak masz inny dysk to podepnij i zainstaluj cfw pozniej wrzuc stary dysk i recovery menu sprobuj wgrac cfw spy lub rogero dowgrader i na nowo zainstaluj to co chcesz (miales qa flag postawiona na 3.55?)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 20, 2015, 09:41:22 am »
Jak masz inny dysk to podepnij i zainstaluj cfw pozniej wrzuc stary dysk i recovery menu sprobuj wgrac cfw spy lub rogero dowgrader i na nowo zainstaluj to co chcesz (miales qa flag postawiona na 3.55?)
QA Flag miałem postawione. W jaki sposób mam zainstalować na drugim dysku CFW skoro włożę czysty dysk i nie będę miał dostępu do Recovery?

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2015, 09:51:53 am »
jesli nie masz zadnego komunikatu na ekranie i nie ma dostepu do recovery to zostaje tylko podpiecie programatora do pamieci i wgranie poprawnego dumpa. O ile go posiadasz? ;-) Jesli nie to trzeba odczytac co siedzi w pamieci i załatać błędy.

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

PS3-Hack.com.pl

Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2015, 09:51:53 am »

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:00:53 am »
Nie mam programatora. W jakim systemie plików ma być sformatowany ten czysty dysk. Warto spróbować.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2015, 09:44:22 am wysłana przez brw »

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:12:36 am »
gdybys byl na sofcie 3.55 wtedy moglbys uzyc dongla do wejscia w factory service mode ale na wyzszym niz 3.55 sie nie da. Dysk obojetnie w jakim formacie bedzie ps3 i tak go przygotuje pod siebie. Po wyjeciu dysku z ps3 i wlaczeniu konsoli po kilkunastu sekundach powinien pojawic sie napis o braku pamieci masowej systemu. Jesli sie nie pojawi to lipa. Napisz jeszcze jaki masz model konsoli?

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:17:27 am »
Po wyjęciu dysku pojawił się komunikat o braku możliwości uruchomienia bo nie ma pamięci masowej. Model konsoli to: CECH-2104A

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:20:19 am »
to zrob format lub wloz inny dysk tak jak pisal maniek. Pozniej wedlug komunikatow na ekranie.

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:24:25 am »
ok, okazuje się, że przy drugim dysku mam dostęp do recovery. Jaki dokładnie soft wgrac w takiej sytuacji?

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:26:06 am »
napewno cfw ;-) no i musisz wgrac taki jaki jest na komunikacie lub wyzszy. Nizszego nie przepusci.

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:40:13 am »
Czyli mam rozumieć, że jeżeli spróbuję wgrać cfw (o numerku z komunikatu, w tym przypadku jest to 4.75) na drugim dysku to nie będę musiał formatować tego właściwego i po ponownym jego włożeniu odzyskam dostęp do recovery? Czy może to jednak nic nie da i sformatować od razu właściwy dysk tracąc przy tym savy (na niczym mi więcej nie zależy bo gram tylko na własnych oryginałach tyle, że zrzuconych na dysk).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2015, 10:44:41 am wysłana przez brw »

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:46:33 am »
Warto sprobowac ;-) Jesli odzyskasz recovery to bedziesz mogl odbudowac baze danych. Jesli bedzie to samo czyli czarny ekran to tylko format

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:52:24 am »
Wielkie dzięki za pomoc. Tak na marginesie: gdybym chciał w przyszłości zejść tak jak w przypadku, który opisałem na początku   wątku na niższy soft to rozumiem, że najpierw trzeba wgrać rogero downgrader i dopiero odpowiedni soft bo jeżeli będę próbował od razu zejść z wyższego na niższy z pominięciem rogero downgradera to efekt za każdym razem będzie taki sam jak tutaj opisywany czyli zwiecha?

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2015, 10:56:13 am »
Jesli bedziesz mial postawiona qflage na 3.55 i bedziesz wgrywal softy cfw ktore maja ja domyslnie wlaczona to mozna tak zejsc. W innym przypadku trzeba robic downgrade programowy do 3.55.

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:01:59 am »
Rozumiem. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy gdybym podpiął obecny zafiksowany dysk przed sformatowaniem do kompa to czy byłaby możliwość zgrania save`ów (jeśli tak to gdzie się one znajdują) i późniejszego dorzucenia ich na dysk po ponownym postawieniu systemu?

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:06:11 am »
niestety dysk ps3 jest kodowany i aby go odczytac pod pc potrzebny jest rootkey konsoli. Niestety nawet posiadajac ten klucz niewiele osób chyba jest w stanie to zrobic ;-)

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:15:46 am »
Rozumiem, a czy szanse, że podłączając inny dysk i wgrywając odpowiedni soft, a następnie wracając do właściwego dysku bez jego formatowania i przywracając go do życia z dotychczasową zawartością są duże? Pytam się bo nie mam wolnego drugiego dysku i musiałbym najpierw sformatować dysk od starego laptopa tracąc przy tym parę rzeczy. Bawić się w to, czy od razu sformatować zafiksowany dysk od konsoli?

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1151
  • Reputacja: 74
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:23:43 am »
Jeżeli masz nieruszony ten dysk, na którym konsola nie uruchamiała się i na nim są te savy to powinieneś dać radę je odzyskać.

W takiej sytuacji jak już wspomniał Jjacol potrzebujesz root key'a, którego możesz wyciągnąć nawet teraz na tym drugim dysku bo on się nie zmienia.
Podłączasz dysk do komputera, szukasz sobie programu w googlach PS3 HDD Reader, do folderu z nim wrzucasz plik root key i po jego odpaleniu masz dostęp do dysku. Najlepiej skopiować cały folder home oraz plik xRegistry.sys z folderu dev_flash2/etc/ (w nim zapisani są użytkownicy i inne ustawienia). Później na nowych dysku podmieniasz te dwie rzeczy i masz praktycznie konsolę sprzed "usterki".

Oczywiście to wszystko pod warunkiem, że dysk nie jest uszkodzony :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2015, 11:26:21 am wysłana przez Resterwers »

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:32:12 am »
No i masz rozwiazanie ;-)

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline armorsnake

  • Pasjonat
  • Początkujący
  • **
  • Dołączył: Gru 2010
  • Wiadomości: 61
  • Miejsce pobytu: Warszawa
  • Reputacja: 2
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade PS3 Szybko i Profesjonalnie
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:33:42 am »
Jeżeli masz nieruszony ten dysk, na którym konsola nie uruchamiała się i na nim są te savy to powinieneś dać radę je odzyskać.

W takiej sytuacji jak już wspomniał Jjacol potrzebujesz root key'a, którego możesz wyciągnąć nawet teraz na tym drugim dysku bo on się nie zmienia.
Podłączasz dysk do komputera, szukasz sobie programu w googlach PS3 HDD Reader, do folderu z nim wrzucasz plik root key i po jego odpaleniu masz dostęp do dysku. Najlepiej skopiować cały folder home oraz plik xRegistry.sys z folderu dev_flash2/etc/ (w nim zapisani są użytkownicy i inne ustawienia). Później na nowych dysku podmieniasz te dwie rzeczy i masz praktycznie konsolę sprzed "usterki".

Oczywiście to wszystko pod warunkiem, że dysk nie jest uszkodzony :)

Przywrócenie zapisów gier nie działa w ten sposób, konsola nie bedzie widziała danych. Aczkolwiek mając dane z dysku można manualnie importować save'y.

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:44:52 am »
a jakie są szanse, że wgrywajac soft na drugi dysk, a następnie wkładając z powrotem zafiksowany dysk, dysk ten powróci do życia z dotychczasową zawartością?

Offline jjacol

  • Administrator
  • Vip
  • ******
  • Dołączył: Maj 2011
  • Wiadomości: 371
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 17
  • Płeć: Mężczyzna
  • Downgrade do 3.55
    • Downgrade do 3.55
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:50:22 am »
jak dla mnie zadne ;-)

DOWNGRADE PS3 DO FW 3.55
(kliknij w podpis i sprawdź ofertę)

Offline brw

  • Najsłabsze ogniwo
  • *
  • Dołączył: Sie 2015
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: 0
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 20, 2015, 11:53:46 am »
I wszystko jasne. Dzieki za pomoc.

Offline Resterwers

  • Global Moderator
  • Szef Forum
  • *****
  • Dołączył: Cze 2010
  • Wiadomości: 1151
  • Reputacja: 74
Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 20, 2015, 16:11:42 pm »
Jeżeli masz nieruszony ten dysk, na którym konsola nie uruchamiała się i na nim są te savy to powinieneś dać radę je odzyskać.

W takiej sytuacji jak już wspomniał Jjacol potrzebujesz root key'a, którego możesz wyciągnąć nawet teraz na tym drugim dysku bo on się nie zmienia.
Podłączasz dysk do komputera, szukasz sobie programu w googlach PS3 HDD Reader, do folderu z nim wrzucasz plik root key i po jego odpaleniu masz dostęp do dysku. Najlepiej skopiować cały folder home oraz plik xRegistry.sys z folderu dev_flash2/etc/ (w nim zapisani są użytkownicy i inne ustawienia). Później na nowych dysku podmieniasz te dwie rzeczy i masz praktycznie konsolę sprzed "usterki".

Oczywiście to wszystko pod warunkiem, że dysk nie jest uszkodzony :)

Przywrócenie zapisów gier nie działa w ten sposób, konsola nie bedzie widziała danych. Aczkolwiek mając dane z dysku można manualnie importować save'y.
Ustawienia kont masz zapisane w pliku, który podałem wyżej. Jeżeli importujesz ten plik + folder home to wszystko działa bez najmniejszego problemu wraz z trofeami i innymi rzeczami.

PS3-Hack.com.pl

Odp: Downgrade z 4.75 SPY COBRA do Rogero 4.40 v1.3 i czarny ekran
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 20, 2015, 16:11:42 pm »

Tags:
 


Close
Witaj gość, zaloguj się aby mieć pełen dostęp do forum.