Witam serdecznie.
Jestem o krok od przerobienia ps3. Zakup trochę nietrafny bo po czasie zorientowałem się że konsola to CECHG a więc kości NAND

Planuję ją przerobić ale ma ona uszkodzony laser. To znaczy nie wiem czy jest to laser czy może ktoś zmieniał napędy. Wkładam płytę do napędu i ten ją przyjmuje i czyta, czyta, czyta ale nic z tego nie wychodzi. Wkładałem różne płyty: BD, DVD, CD, oryginalne, nieoryginalne. Po prostu mieli płytę w środku ale nic z tego nie wychodzi. Jak postawię konsolę pionowo i przekręcę na bok podczas odczytu płyty to zaczyna strasznie strzelać i trzaskać.
W związku z powyższym mam pytanie:
1. Czy jest jakiś sposób żeby poznać że napęd jest odpowiedni (sparowany) do konsoli czy dopiero podczas przerabiania może się okazać że napęd jest inny i nie można przerobić ps3?
2. Czy jeśli napęd jest niesparowany z konsolą to w ogóle może działać, może czytać płyty?
3. Facet który przerabia powiedział mi że powinienem też kupić od niego laser do CECHG bo niektóre gry (jak ponoć Batmany) wymagają do uruchomienia jakiejkolwiek oryginalnej gry w napędzie. Które gry na dzień dzisiejszy wymagają uruchomienia z płytą w napędzie? Na ile jest aktualny ten temat:
http://www.ps3-hack.com.pl/index.php?topic=3037.0Pozdrawiam.