Jako, że to mój pierwszy post na forum, to witam.
Mój problem jest następujący:
Kupiłem za śmieszne pieniądze na alldrogo PS3 CECHK04 z softem 4.55 w 'wersji' demo. Wgrałem 'revertera', zrobiłem aktualizację do 4.80 i konsola działa normalnie. Problemem jest napęd, który nie odczytuje żadnej płyty - wkładam BD, DVD, CD i przez chwilę miga niebieska dioda na konsoli, potem zapala się na stałe i nic się nie dzieje. Wiem, że nikt nie jest wróżką, ale może na podstawie zachowania i objawów ktoś pomoże ustalić winowajcę?
Jeśli konsola normalnie się uruchamia, zrobiłem update do 4.80 OFW, działa PSN, mogę pobrać demo i normalnie je odpalić, to oznacza, że elektronika napędu jest ok i winny jest laser?
Czy wystarczy kupić laser z alledrogo i go przełożyć? Nie potrzebuje parować napędu z płytą?
Co z silniczkiem obracającym płytę? Na yt, w jednym z filmów, gość twierdzi, że często silniczek się nie kręci, ale i tak winny jest laser, który steruje (?) jego pracą i żeby od razu kupić laser a nie bawić się w wymianę silniczka (naciągacz?)...
Teraz druga sprawa: jaki laser kupić? Tu na forum znalazłem tabelkę, która twierdzi, że mam wersję 410A. Prawda to? Kupić w ciemno, czy jednak najpierw rozkręcić konsole i sprawdzić organoleptycznie?
Podsumowując i ułatwiając Wam odpowiedzi:
1. konsola działa j.w. - czyli elektronika napędu ok a winny laser?
2. kupić sam laser i parowanie odpada?
3. kupić też silniczek, czy nie? laser nim steruje?
4. jaką wersję lasera posiadam?
5. czy kupić sam laser, czy od razu z całym 'stelażem' (silniczek, prowadnica, laser)?
Dzięki za odpowiedzi,
pozdr,
kris