Konsolę mam już kilka lat, ale w sieci dziecko gra w sumie dopiero od tamtego roku. Trochę się bałem BANa, więc nie ryzykowałem. Ale...
Poinstalowałem co trzeba wg poradników z forum i poinstruowałem dziecko jak ma to uruchamiać z jakich kont. Bezproblemowo chodzi(ły) Fify i Plants vs Zombies Garden Warfare. Do wczoraj.
Wczoraj podobno syn jeszcze w nie grał w sieci.
Dzisiaj na konsoli wyskakuje:
"Dostęp do sieci Play Station Network z tego konta został zablokowany lub chwilowo zawieszony",
a przy próbie zalogowania się na konto Sony ze smartfona:
"To konto zostało zablokowane lub chwilowo zawieszone. Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się z obsługą klienta",
a przez PC:
"Konto zostało zawieszone. Jeśli problem nie ustąpi, skontaktuj się z działem obsługi klienta."
Czyli co mi w sumie zrobili i jak to najbezboleśniej obejść? Nowe konto na PSN? Da się jakoś odzyskać "osiągnięcia" z tych gier?
Czy załapanie się na BANa może być całkiem losowe, bez jakiejś większej ingerencji ze strony użytkownika?
W sumie to syn tak naprawdę to grał tylko w Plants vs Zombies Garden Warfare przeciwko żywym przeciwnikom w sieci, bo w Fifie 17 coś się porobiło i nie było nikogo do wyboru do gry online. Miałem nawet niedługo o to zapytać na forum, ale już nie zdążyłem.
Aha, żadnego e-maila w związku z powyższym od Sony nie dostałem.